Keurmerken & waarborgen

Onlangs ben ik begonnen met online daten, wat zowaar risico’s inhoudt. Immers is het algemeen bekend dat de meeste datingsites oplichting zijn. Oftewel, het merendeel werkt met fake datingprofielen, inclusief echt personeel om dezelfde verzonnen profielen te onderhouden en gebruiken. Via keurmerken en waarborgen proberen sommige aanbieders het vertrouwen te winnen. Grote vraag is natuurlijk of datingsites de welbekende slagers zijn die hun eigen vlees keuren.

Datingsite Lexa

Mogelijk is datingsite Lexa waar ik binnenkort member ben. Zij hebben op hun homepage drie grote logo’s, die een positief gevoel geven. Om precies te zijn pronkt Lexa met het Ecommerce Europe Trustmark en logo’s van Thuiswinkel Waarborg en Keurmerk Veilig Daten. Afbeeldingen die worden vergezeld met een tekst waar een behoorlijk hoog taalniveau voor vereist is.  

Thuiswinkel Waarborg

Wat ogenblikken op de website van Thuiswinkel Waarborg en ik ben weinig wijzer. Inderdaad is het prettig om te zien dat winkels als bol.com en Coolblue eveneens  bij dit keurmerk aangesloten zijn. Verder is het helaas een standaard bedoeling. Geen van “De 10 zekerheden van het Thuiswinkel Waarborgvertelt mij specifiek iets over online daten.

Keurmerk Veilig Daten

Omdat het Ecommerce Europe Trustmark en Thuiswinkel Waarborg samen in een pakket zitten, is mijn hoop gevestigd op het Keurmerk Veilig Daten. Vreemd is dat het logo op datingsite Lexa geen link naar een website is. Ik moet dus echt zelf zoeken naar informatie over dit keurmerk voor datingsites, dat veilig daten ogenschijnlijk garandeert.

Eigen vlees keuren

Misschien ben ik veel te sceptisch. In ieder geval word ik allesbehalve enthousiast van de woorden over wat het Keurmerk Veilig Daten is. “De grote spelers in de Nederlandse Online Dating branche hebben in samenwerking met de Consumentenbond het Keurmerk Veilig Daten tot stand opgezet”. Inderdaad is er dus sprake van slagers die hun eigen vlees keuren.

Zelfreguleringsoverleg

Bovenstaande conclusie klinkt heel negatief, maar er zitten beslist positieve kanten aan het verhaal. Zoals ik het begrijp hebben Nederlandse datingsites via het zogeheten SER Coördinatiegroep Zelfreguleringsoverleg bepaalde richtlijnen opgesteld, waar alle leden aan moeten voldoen. Uiteraard betreft een aspect als abonnementen opzeggen. Maar ook over het onderdeel misleiding.

Welkom keurmerk

Alle fake profielen en oplichters blokkeren is simpelweg onmogelijk. Initiatieven zoals het Keurmerk Veilig Daten zijn echter zeer welkom bij het kiezen van een datingsite. Ik ben benieuwd of er meer van dit soort keurmerken voor datingsites bestaan. Wat op zijn beurt weer een goede reden is om allerlei verschillende datingsites te bezoeken.